Borowik szlachetny

Boletus edulis Bull.

Znany też jako: prawdziwek, prawy, prawak, prawdziwy, prawik, prawdzik, prawdziwik, prawdziwiec, grzyb jadalny, grzyb biały, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb borowy, borowik, borowik prawdziwy, borowy, dębowy, grabak, huba borowik.

Występowanie: Od lipca do października, gdy ciepło od maja do listopada, w lasach iglastych i mieszanych pod świerkami, sosnami, dębami, bukami, jodłami. Zbierany w czerwcu, po letniej przerwie pojawia się ponownie jesienią. Lubi miejsca prześwietlone; częsty.

Wymiary: Średnica kapelusza 5-25 cm. Wysokość trzonu 4-20 cm, grubość trzonu 2-10 cm.

Kapelusz: Za młodu silnie wypukły i biały lub jasnobrązowy, z czasem ciemnieje do koloru ochrowobrązowego, czerwonobrązowego, kasztanowego lub ciemnobrązowego i staje się bardziej płaski; czasami niemal biały (gdy rośnie pod ściółką). Niekiedy lekko pomarszczony, na starość poduszkowato rozpostarty. Skórka lekko lepka w stanie wilgotnym, w stanie suchym matowa; na sucho nieoddzielna od miąższu – jedynie gdy mokra, możliwa do zdzierania małymi płatami. Brzeg kapelusza jest jaśniejszy.

Pod kapeluszem: Rurki w młodości białokremowe, z wiekiem żółte lub oliwkowozielone. Wolne lub wycięte; łatwo oddzielić je od miąższu. Pory okrągłe, drobne i regularne, w młodości białe i zamknięte, z wiekiem żółtozielone lub oliwkowe i kanciaste.

Odcisk kapelusza: Oliwkowobrązowy.

Trzon: Cylindryczny lub baryłkowaty, niekiedy cienki i prosty. Białawy, jasnopiaskowy, cielisty lub w różnych odcieniach brązu, czasem z odcieniem koloru kapelusza, a w górnej części na wysokości 2/4-3/4 delikatnie przyozdobiony brązową lub cielistą siatką.

Miąższ: Biały, pod skórką czasem ochrowożółty (w odcieniu brązu lub fioletu), w młodości jędrny, z wiekiem gąbczasty.
Cechy charakterystyczne:
Niezmienny kolor pod wpływem ucisku czy na przekroju, pełny trzon jedynie w górnej części słabo usiatkowany.

Gatunki podobne:
Borowik usiatkowany ma bardziej zamszowy kapelusz, mocno usiatkowany trzon na całej wysokości zabarwiony ochrowo; niezbyt częsty.
Borowik sosnowy ma ciemny, czerwonobrunatny, usiatkowany trzon i kapelusz w podobnym odcieniu; rzadki.
Goryczak żółciowy może być łatwy do pomylenia jedynie w młodości, gdy ma białe rurki, które z wiekiem zyskują różowy odcień; częsty.

Wartość: Jadalny nawet w stanie surowym i bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *