Krążkownica wrębiasta
Discina ancilis (Pers.) Sacc.
Nazywana również:
Piestrzenica wrębiasta.
Występowanie:
Od kwietnia do czerwca wyrasta na próchniejącym drewnie świerka i sosny, również na ziemi, w ściółce z kory, wokół pniaków; częsta.
Wymiary:
Średnica owocnika 3-15 cm. Wysokość trzonu 1-3 cm, grubość trzonu 0,2-1 cm.
Owocnik:
Początkowo w kształcie płytkiej miseczki, z czasem płaski a nawet wypukły. Nieregularnie pomarszczony, po stronie wewnętrznej żółtobrązowy do ochrowobrązowego, po stronie zewnętrznej białawy do czerwonobrązowego.
Trzon:
Bardzo krótki, białoszary, pofałdowany żeberkami przechodzącymi na miseczkę.
Miąższ:
Białawy, cienki, kruchy, nieco łykowaty, o konsystencji wosku, słabo grzybowym zapachu i łagodnym smaku.
Cechy charakterystyczne:
Pofałdowany „plasterek” z brązowym wnętrzem, białym lub brązowym spodem oraz z niewielkim trzonem, niemal bezwonny.
GATUNKI PODOBNE:
Krążkówka żyłkowana wykształca większe owocniki i pachnie chlorem; w Polsce uznana za rzadką i objęta ochroną prawną.
Przyczepka falista ma białawożołtawy brzeg, a do podłoża przyrośnięta jest licznymi włóknistymi sznurami grzybni; częsta.
Wartość:
Jadalna.