Maślanka wiązkowa
Hypholoma fasciculare (Huds.) P. Kumm.


Nazywana również: | Łysiczka trująca, maślanka jadowita, maślanka trująca, łysiczka wiązkowa, opieńki olszowe żółte, ostrzępka wiązkowa, opieńka fałszywa, opieńka trująca, opieńka wiązkowa. |
Występowanie: | Od maja do grudnia wyrasta kępkami na próchniejącym drewnie drzew liściastych a czasem iglastych; pospolita. |
Wymiary: | Średnica kapelusza 2-12 cm. Wysokość trzonu 2-10 cm, grubość trzonu 0,5-1 cm. |
Kapelusz: | Za młodu dzwonkowato wypukły, wkrótce płaski i pofalowany, siarkowożółty z tępym ceglastym garbkiem, gładki i suchy; na podwiniętym brzegu krótko utrzymują się resztki żółtawej osłony. |
Pod kapeluszem: | Blaszki gęste, wąskie, różnej długości; przyrośnięte lub zaokrąglone. Za młodu siarkowożółte lub zielonożółte, z czasem oliwkowobrązowe za sprawą zarodników. |
Odcisk kapelusza: | Fioletowoszary, fioletowobrązowy. |
Trzon: | Pusty, smukły, łamliwy; siarkowożółty, ku podstawie węższy i ciemniejszy a czasem z rozszerzoną podstawą; pod kapeluszem słaby brązowy ślad strefy pierścieniowej; pokryty brązoworudymi podłużnymi włókienkami; pod naciskiem brązowy. |
Miąższ: | Niezmienny, cienki, sprężysty, siarkowożółty a w podstawie trzonu brązowawy; o nieprzyjemnym zapachu i bardzo gorzkim smaku. |
Cechy charakterystyczne: | Siarkowożółte drobne owocniki z zielonkawymi blaszkami i ceglastym centrum kapelusza; trzon brązowiejący pod naciskiem; bardzo gorzki smak. |
Łatwo pomylić z: | Maślanka ceglasta ma większe i masywniejsze owocniki z obszerniejszym ceglastym zabarwieniem kapelusza, blaszki białożółtawe do oliwkowoszarych, miąższ o łagodnym lub gorzkim smaku; trująca. Maślanka łagodna ma szaroniebieskie blaszki (bez zieleni) i łagodny smak, rośnie na drewnie drzew iglastych; jadalna. |
Wartość: | Trująca – po 1-3 godzinach pojawiają się biegunka i wymioty. |




