Maślanka wiązkowa

Hypholoma fasciculare (Huds.) P. Kumm.

Nazywana również: Łysiczka trująca, maślanka jadowita, maślanka trująca, łysiczka wiązkowa, opieńki olszowe żółte, ostrzępka wiązkowa, opieńka fałszywa, opieńka trująca, opieńka wiązkowa.
Występowanie: Od maja do grudnia wyrasta kępkami na próchniejącym drewnie drzew liściastych a czasem iglastych; pospolita.
Wymiary: Średnica kapelusza 2-12 cm. Wysokość trzonu 2-10 cm, grubość trzonu 0,5-1 cm.
Kapelusz: Za młodu dzwonkowato wypukły, wkrótce płaski i pofalowany, siarkowożółty z tępym ceglastym garbkiem, gładki i suchy; na podwiniętym brzegu krótko utrzymują się resztki żółtawej osłony.
Pod kapeluszem: Blaszki gęste, wąskie, różnej długości; przyrośnięte lub zaokrąglone. Za młodu siarkowożółte lub zielonożółte, z czasem oliwkowobrązowe za sprawą zarodników.
Odcisk kapelusza: Fioletowoszary, fioletowobrązowy.
Trzon: Pusty, smukły, łamliwy; siarkowożółty, ku podstawie węższy i ciemniejszy a czasem z rozszerzoną podstawą; pod kapeluszem słaby brązowy ślad strefy pierścieniowej; pokryty brązoworudymi podłużnymi włókienkami; pod naciskiem brązowy.
Miąższ: Niezmienny, cienki, sprężysty, siarkowożółty a w podstawie trzonu brązowawy; o nieprzyjemnym zapachu i bardzo gorzkim smaku.
Cechy charakterystyczne: Siarkowożółte drobne owocniki z zielonkawymi blaszkami i ceglastym centrum kapelusza; trzon brązowiejący pod naciskiem; bardzo gorzki smak.
Łatwo pomylić z: Maślanka ceglasta ma większe i masywniejsze owocniki z obszerniejszym ceglastym zabarwieniem kapelusza, blaszki białożółtawe do oliwkowoszarych, miąższ o łagodnym lub gorzkim smaku; trująca. Maślanka łagodna ma szaroniebieskie blaszki (bez zieleni) i łagodny smak, rośnie na drewnie drzew iglastych; jadalna.
Wartość: Trująca – po 1-3 godzinach pojawiają się biegunka i wymioty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *