Podgrzybek aksamitny
Xerocomellus pruinatus (Fr. & Hök) Šutara


Znany też jako: borowik oprószony, grzyb omszony, Boletellus pruinatus (Fr. & Hök) Klofac & Krisai, Xerocomus pruinatus (Fr. & Hök) Quél.
Występowanie: Od sierpnia do listopada w lasach liściastych i iglastych, zwłaszcza na kwaśnych glebach; pojawia się wraz z nastaniem chłodów; częsty.
Wymiary: Średnica kapelusza 3-10 cm. Wysokość trzonu 3-10 cm, grubość trzonu 1-2 cm.
Kapelusz: Za młodu półkulisty, z czasem łukowaty, poduszkowato rozpłaszczony. Szarobrązowy, niekiedy z ocdieniem oliwkowym, czerwonym lub szarym; brzeg fioletowoczerwony. Powierzchnia nierówna, z czasem popękana, oszroniona.
Pod kapeluszem: Rurki i pory za młodu jasnożółte, z wiekiem oliwkowe, pod naciskiem siniejące.
Odcisk kapelusza: Oliwkowobrązowy, oliwkowy.
Trzon: Cylindryczny, twardy, gładki, podłużnie włóknisty; w młodości żółty do żółtopomarańczowego, potem ku górze brązowoczerwonawy.
Miąższ: Bladożółty, na przekroju zazwyczaj niezmienny i tylko w trzonie słabo niebieskawy a po wyschnięciu czerwonawy. Za młodu soczysty i jędrny, z wiekiem w trzonie włóknisty. Zapach owocowy, smak przyjemny.
Cechy charakterystyczne: Pory pod naciskiem sinieją, lecz miąższ na przekroju pozostaje niemal niezmienny; fioletowoczerwony brzeg kapelusza; jędrny miąższ.
Gatunki podobne:
Możliwy do pomylenia z większością podgrzybków – jak podgrzybek zajączek, którego pory pod naciskiem nie sinieją, czy podgrzybek złotopory, którego miąższ szybko staje się wodnisty.
Wartość: Jadalny i smaczny, ceniony za zwarty miąższ.
Uwagi: Pomimo że jest to częsty gatunek, przeważnie bywa niewyróżniany spośród sporej grupy podobnych podgrzybków ze względu na nierzucające się w oczy różnice.


