Purchawka oczkowata
Bovistella utriformis (Bull.) Demoulin & Rebriev


Nazywana również:
Czasznica oczkowata, prochówka, purchawka oczkowana, purchawka macicowata, czasza oczkowa, oczkowata.
Występowanie:
Od czerwca do października na otwartych trawiastych przestrzeniach (leśne polany, łąki i pastwiska); pospolita.
Wymiary:
Średnica owocnika do 15 cm.
Owocnik:
Masywny, duży, krótko maczugowaty, rzadziej kulistawo-bulwowaty; od góry nieznacznie spłaszczony; pomarszczony lub płytko dołkowany, u dołu zwężony i zgrubiały w krótką podstawę.
Zewnętrzna ściana:
Dwuwarstwowa. Zewnętrzna warstwa w młodości biała, pilśnowata, z wiekiem szarobrązowawa. Pęka na wielokątne poletka lub piramidki, tworzące się z miękkich kolców złączonych ze sobą, które wraz z dojrzewaniem owocnika łuszczą się i razem z oczkowatymi poletkami odpadają, odsłaniając wewnętrzną warstwę, która jest szarobrązowa, oliwkowobrązowa do brązowej, konsystencji papieru, matowa lub nieco połyskująca. Od szczytu pęka na nieregularne spore fragmenty i całkowicie lub częściowo odpada.
Wnętrze:
Dolna część płonna, dobrze rozwinięta, sztywna, z dużymi komorami; za młodu biała, z wiekiem szarobrązowa do całkiem brązowej; względnie trwała – czasem przetrzymuje zimę. Górna część płodna, w młodości biała, z czasem oliwkowa do ciemnobrązowej.
Cechy charakterystyczne:
Duże rozmiary, słabo wyodrębniony trzon.
Łatwo pomylić z:
Purchawka workowata ma wyraźniej wyodrębniony trzon; częsta, jadalna.
Wartość:
*Jadalna po usunięciu zewnętrznej warstwy, dopóki wnętrze jest białe.
Uwagi:
Owocnik odporny na warunki atmosferyczne i temperaturę – znajdowany w górach na wysokości 2400 m. n.p.m.; dolna część starego owocnika przetrzymuje zimę i bywa znajdowana następnego lata.
