Smardz stożkowaty

Morchella conica Pers.

Nazywany również:
Smorz, smordz, zmarszcz, smarcel, smorcel, smardz kręgielkowaty, smardz spiczasty, zmarszcz, spiczak, smardz stożkowy, smardz pospolity.

Występowanie:
Od marca do maja przeważnie w górskich dolinach lasów iglastych i liściastych nad potokami w towarzystwie lepiężnika różowego, w miejscach wilgotnych, widnych; w zaroślach, parkach, a obrzeżach lasów; szczególnie upodobał sobie przydomowe ogórki, gdzie wyrasta wiosną na korze, choć przeważnie tylko przez pierwsze dwa lata od jej wysypania; stosunkowo rzadki.

Wymiary:
Wysokość owocnika 2-7 cm.

Główka:
Pusta; walcowato wydłużona, przeważnie w kształcie smukłego stożka z tępym szczytem (lecz czasem owalna do okrągławej). Szarawa, szaroróżowawa, szarobrązowa, oliwkowobrązowa, żółtawobrązowa do czarnobrązowej. Jamki z warstwą zarodnikową podłużne, stosunkowo regularnie ustawione w pionowych szeregach oddzielonych wyraźnymi żeberkami, dzielącymi główkę na podłużne, romboidalne lub niemal prostokątne wnęki; brzeg schodkowo przyrośnięty do trzonu.

Trzon:
Pusty; stosunkowo gruby, węższy i przeważnie krótszy niż kapelusz, nieregularnie spłaszczony lub wygięty, na dole trochę pomarszczony. Białoochrowy do żółtawoochrowego, powierzchnia lekko łuseczkowata.

Miąższ:
Owocnik pusty, natomiast miąższ, z którego składa się trzon i główka, ma konsystencję woskowato-kruchą, jest cienki, białawy do bladoochrowego, ma przyjemny zapach i łagodny smak.

Cechy charakterystyczne:
Główka przyrośnięta do trzonu z wyraźnym uskokiem (bez płynnego przejścia).

Łatwo pomylić z:
Trujące piestrzenice mają główkę pokrytą fałdami (jakby ktoś pomarszczył jednolity płat), a nie jamkowaną jak smardze (przypominającą plaster miodu – z wyraźnymi otworami a nie fałdami).
Bardziej podobne (pod względem jamkowej budowy główki) do smardza stożkowatego gatunki (i również jak on jadalne, lecz rzadkie i podlegające ochronie prawnej) to:
Smardz jadalny, którego krawędzie jamek na główce są bardzo nieregularne.
Smardz wyniosły, którego główka płynnie przechodzi w trzon niemal jednakowej jak ona szerokości, stykając się z nim swoim brzegiem bez uskoku.
Mitrówka półwolna, której główka przyrośnięta jest jedynie swym szczytem do wierzchołka trzonu (poniżej wyraźnie od niego odstając).

Wartość:
Jadalny i bardzo smaczny, lecz w Polsce uznany za rzadki i podlegający ochronie prawnej.

Uwagi: gatunek w najnowszej systematyce jest ujmowany jako tożsamy ze smardzem jadalnym Morchella esculenta (L.) Pers., choć różnice są dostrzegalne zarówno gołym okiem, jak i za sprawą zupełnie odmiennych środowisk, w których występują te gatunki.

Wbrew nazwie – główka może przyjąć formę kulistą.
Główka owocnika nie zawsze jest stożkowata.
Młode owocniki są jaśniejsze.
Słabe wybarwienie młodych owocników.
Im młodszy owocnik, tym jaśniejsza główka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *