Pieprznik pomarańczowy

Cantharellus friesii Quél.

Występowanie:
Od lipca do października pojedynczo pod bukami, głównie na południu Polski; rzadki.

Wymiary:
Średnica kapelusza 2-5 cm. Wysokość trzonu 1-3,5 cm, grubość trzonu 0,3-0,7 cm.

Kapelusz:
Delikatny, za młodu wypukły, z wiekiem spłaszczony do lejkowatego. Ubarwiony na żywo pomarańczowo, pomarańczowoczerwonawo do pomarańczowożółtawego. Powierzchnia gładka lub nieco aksamitna. Brzeg z wiekiem faluje i blednie.

Pod kapeluszem:
Listewki szerokie, bladoróżowe, łososiowe, żółtawe z liliowym odcieniem, z czasem blednące i rozwidlające się, poprzecznie połączone.

Odcisk kapelusza:
Biały.

Trzon:
Krótki, cylindryczny, stosunkowo cienki; za młodu pełny, z wiekiem pusty; powierzchnia gładka do nieco filcowatej.

Miąższ:
W kapeluszu cienki i delikatny, białawy do bladożółtego; zapach owocowy, smak lekko pikantny.

Cechy charakterystyczne:
Pomarańczowe ubarwienie i delikatna lejkowata budowa, listewki jaśniejsze i daleko zbiegające.

GATUNKI PODOBNE:
Pieprznik jadalny ma masywniejszy owocnik w barwie bladożółtej i listewki tego koloru; pospolity.
Lisówka pomarańczowa ma gęste, cienkie blaszki, również pomarańczowe ubarwienie lecz mniej wodnistą konsystencję niż pieprznik pomarańczowy; pospolita, tekko trująca.

Wartość:
Jadalny, lecz z uwagi na rzadkość występowania nie powinien być zbierany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *