Podgrzybek zajączek

Boletus subtomentosus L.

Znany też jako: borowik zajęczy, zajęczy grzyb, zajęczy grzybek, grzyb cynamonowobrunatny, grzyb zajęczy, podgrzybek, huba rzeszotnik, zajęcze wargi, zajączek, muchownik zielony, Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.

Występowanie: Od czerwca do października w różnych rodzajach lasów i na różnych glebach, choć bardzo chętnie w dębinach. Rośnie w małych skupiskach, pospolity.

Wymiary: Średnica kapelusza 3-10 cm. Wysokość trzonu 6-10 cm (rzadko do 19cm), grubość trzonu 1-2 cm.

Kapelusz: Mięsisty, początkowo półkulisty, z wiekiem poduszkowato wypukły. Matowy, grubozamszowy a ku brzegowi bardziej aksamitny, podczas suszy nieco spękany. Kolor oliwkowy, zgniłobrązowy. Bzeg długo podwinięty, skórka nieoddzielalna od miążdzu.

Pod kapeluszem: Rurki, w młodości jaskrawożłte, nieraz z domieszką ochrowego, z czasem zielonocytrynowe lub z brązowym nalotem. Stosunkowo długie, pod uciskiem zazwyczaj niezmienne, delikatnie błękitnieją jedynie owocniki silnie nasiąknięte wodą. Za młodu przyrośnięte szeroko, dolnymi brzegami zbiegające nieco na trzon, potem wolne, łatwe do oddzielenia od miąższu kapelusza. Pory stosunkowo duże, nieregularne, kanciaste, żywo cytrynowożółte, na starość mogą szarzeć.

Odcisk kapelusza: Zgniłobrązowy, liwkowobrązowy.

Trzon: Pełny, smukły, walcowaty, na dole nieznacznie zwężony. Jasny, żółtoochrowy, kremowocielisty, nieco włóknisty, czasem (nie zawsze) z cienkimi brązowymi kosmkami tworzącymi delikatną ziarnistą marmurkowatą siateczkę o owalnych oczkach (niekiedy za wyjątkiem górnej części trzonu).

Miąższ: Gruby, mięsisty, białawo-żółtozielonkawy, pod skórką brązowy, w trzonie twardy i włóknisty. Przeważnie nie sinieje na przekroju. Łagodny smak, przyjemny zapach.

Cechy charakterystyczne: Zielonooliwkowy kapelusz i złotożółte pory.

Gatunki podobne:
Podgrzybek złotopory ma kapelusz bardziej zgniłozielony i zazwyczaj poletkowato popękany, a miąższ lekko błękitniejący na przekroju.
Podgrzybek żeberkowany ma brązowopurpurowy kapelusz, nieco brązowiejący miąższ i brązowoczerwoną ziarnistość na trzonie.

Wartość: Jadalny, średnio smaczny, używany raczej jako grzyb domieszkowy.

Uwagi: U starszych owocników skórka bywa gorzka, więc zaleca się jej odcięcie (zedrzeć się nie da).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *