Twardówka anyżkowa
Lentinellus cochleatus (Pers.) P. Karst.
Nazywana również: | Twardówka muszlowata, łyczak muszlowy. |
Występowanie: | Od lipca do października rośnie kępkami na martwym drewnie drzew liściastych i iglastych, miejscami częsta. |
Wymiary: | Średnica kapelusza 3-8 cm. Wysokość trzonu 2-6 cm, grubość trzonu 0,5-1 cm. |
Kapelusz: | Łopatkowaty, języczkowaty, lejkowato przechodzący w trzon; kolor cielisty do czerwonobrązowawego; brzeg pofalowany. |
Pod kapeluszem: | Blaszki gęste, mocno zbiegające; za młodu białe, z wiekiem różowawe, potem kremowe, ostatecznie bladobrązowe. Ostrza karbowane. |
Odcisk kapelusza: | Biały. |
Trzon: | Wygięty, podłużnie rynienkowaty; koloru kapelusza, ciemniejszy niż blaszki, a ku dołowi brązowiejący. W konsystencji łykowaty, skórzasty, chrząstkowy. |
Miąższ: | Początkowo elastyczny, z czasem łykowaty, w dole trzonu korkowaty. Kolor biały do bladoszarego, zapach i smak łagodnie anyżowe. |
Cechy charakterystyczne: | Zapach anyżu, karbowane ostrza blaszek. |
Łatwo pomylić z: | Znacznie rzadsze gatunki to: twardówka bezwonna, która nie pachnie anyżem oraz twardziak anyżkowy o większych owocnikach i jasnoochrowożółtym, miękkim kapeluszu. |
Wartość: | Jadalna. |