Lejkowiec dęty

Craterellus cornucopioides (L.) Pers.

Nazywany również:
Lejek, cholewka, skórzak, lejkowiec gładki, trąbka, kominek.

Występowanie:
Od sierpnia do listopada, przeważnie grupami (często ze sobą zrośniętych, czasem pojedynczych) owocników w lasach liściastych (zwłaszcza bukowych), unika gleb piaszczystych i kwaśnych. Częsty, choć trudny do wypatrzenia – zlewa się z liściastą ściółką.

Wymiary:
Wysokość owocnika 4-12 cm, średnica owocnika 2-5 cm.

Owocnik:
W kształcie lejka lub trąbki, na całej wysokości pusty; brzeg pofałdowany.

Strona wewnętrzna:
Czarna, z czasem blednie do czarnobrązowawej, o łuseczkowatej powierzchni.

Strona zewnętrzna:
Szara do niebieskoszarej, powierzchnia gładka lecz pofałdowana, z wiekiem oprószona białawymi zarodnikami.

Wysyp zarodników:
Białąwy, kremowy.

Miąższ:
Cienki i kruchy, szarobrązowy do czarniawego. Przyjemny aromatyczny zapach i łagodny smak.

Cechy charakterystyczne:
Gładki hymenofor (znajdujący się po stronie zewnętrznej owocnika), kształt jednolitej trąbki czarnej w środku i szarej na zewnątrz.

GATUNKI PODOBNE:
W zasadzie nie ma gatunków naprawdę podobnych – najbardziej zbliżony wyglądem wydaje się pieprznik szary, którego hymenofor pokryty jest wyraźnymi szarymi listewkami.

Wartość:
Jadalny i smaczny, aromatyczny również po wysuszeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *