Lejkowiec dęty
Craterellus cornucopioides (L.) Pers.


Nazywany również:
Lejek, cholewka, skórzak, lejkowiec gładki, trąbka, kominek.
Występowanie:
Od sierpnia do listopada, przeważnie grupami (często ze sobą zrośniętych, czasem pojedynczych) owocników w lasach liściastych (zwłaszcza bukowych), unika gleb piaszczystych i kwaśnych. Częsty, choć trudny do wypatrzenia – zlewa się z liściastą ściółką.
Wymiary:
Wysokość owocnika 4-12 cm, średnica owocnika 2-5 cm.
Owocnik:
W kształcie lejka lub trąbki, na całej wysokości pusty; brzeg pofałdowany.
Strona wewnętrzna:
Czarna, z czasem blednie do czarnobrązowawej, o łuseczkowatej powierzchni.
Strona zewnętrzna:
Szara do niebieskoszarej, powierzchnia gładka lecz pofałdowana, z wiekiem oprószona białawymi zarodnikami.
Wysyp zarodników:
Białąwy, kremowy.
Miąższ:
Cienki i kruchy, szarobrązowy do czarniawego. Przyjemny aromatyczny zapach i łagodny smak.
Cechy charakterystyczne:
Gładki hymenofor (znajdujący się po stronie zewnętrznej owocnika), kształt jednolitej trąbki czarnej w środku i szarej na zewnątrz.
GATUNKI PODOBNE:
W zasadzie nie ma gatunków naprawdę podobnych – najbardziej zbliżony wyglądem wydaje się pieprznik szary, którego hymenofor pokryty jest wyraźnymi szarymi listewkami.
Wartość:
Jadalny i smaczny, aromatyczny również po wysuszeniu.

