Koralówka żółta
Ramaria flava (Schaeff.) Quél.



Nazywana również:
Płaskosz żółty, goździanka żółta, goździeniec żółty, kozia broda gałęzista, kozia broda żółta, gałęziak żółty.
Występowanie:
Od lipca do września rośnie na ziemi, głównie w lasach bukowych, rzadziej w iglastych (świerk) i mieszanych. Rzadka.
Wymiary:
Wysokość owocnika do 25 cm.
Kształt:
Owocnik złożony z gęsto rozgałęzionych, krzaczasto zrośniętych, bocznie spłaszczonych gładkich błyszczących gałązek (w młodości chwilowo brązowieją pod naciskiem, potem niezmienne), zwieńczonych przeważnie dwoma tępymi wierzchołkami lub nieregularnie stępionymi wypustkami.
Kolor gałązek:
Jednolicie ochrowożółty, jasnożółty lub siarkowożółty.
Trzon:
Gruby, u dołu białawy i pokryty filcowatą białawą grzybnią, a wyżej blado- lub lśniącożółty, ku górze przechodzący płynnie w barwę gałązek.
Miąższ:
Kruchy, biały, o przyjemnym zapachu kwaskowo-rzodkiewkowym i przyjemnym smaku (gorzkawym tylko u na wierzchołkach gałązek starszych owocników).
Cechy charakterystyczne:
Od podobnych koralówek różni się chłodnym odcieniem koloru siarkowożółtego lub zielonkawożółtego, lecz jednoznaczne oznaczenie gatunku w przypadku koralówek wymaga użycia mikroskopu.
Wartość:
Jadalny (konsumuje się trzon młodych owocników – gałązki starszych okazów zawierają substancje przeczyszczające).
Uwagi:
Gatunek uznany w Polsce za rzadki.



